5. Çevrim İçi Matematik Festivali

23-24-24 Aralık 2022

Festivaldeki amacımız bazı konuları ezberlemek değil, konular hakkında test çözmek değil, sizi sınava hazırlamak hiç değil. Amacımız, matematik öğreniminin hazır bilgiyi tüketmek olmadığını göstermek, katılımcıya yeni soru işaretleri ve bakış açıları kazandırmak. Bu doğrultuda, festivalimizin ilkokul öğrencisinden akademisyenine uzanan bir katılımcı kitlesini hedeflediğini ve festivalimize ilgi duyan herkesin katılabileceğini belirtmek isteriz.

Festival; her birine birer gönüllünün öncülük ettiği ve katılımcıların aktif olarak katılabileceği atölyelerden ve seminer şeklinde gerçekleştirilen akşam yayınlarından oluşuyor. Discord platformu üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilecek etkinlikte; bolca ispat yapacak, algoritma yazmayı öğrenecek bir yandan geometrinin temellerini konuşurken bazen de çizge kuramını inceleyeceğiz. Matematik dolu üç gün geçirmek isteyen yediden yetmişe herkesi bekliyoruz.



Neler var?

  • ATÖLYELER
  • YAYINLAR
  • ETKİNLİKLER
  • PROGRAM
ATÖLYELER


Hilbert'in Çiğköftecisi

Bu atölyemizde Hilbert’in açtığı çiğköfteciyi ziyaret edip tamamen dolu olan dükkanında kendimize yer açmayı deneyeceğiz. Bu deneyimimizden sonsuzluk üzerine biraz düşünüp, eğer bir arkadaş grubuyla bu çiğköfteciyi gidecek olursak, sigma grubumuz olup olmadığını düşüneceğiz. Son olarak da, "Acaba farklı sonsuzluklar mı var?" sorusu üzerinden ilerleyerek farklı sonsuzluklar keşfedeceğiz.



💕 Atölye Yürütücüsü:

Deniz Cemal Yılmazsoy

Futoshiki

Sayıları Latin Karesi kuralına göre diyagrama yerleştireceğiz. Kuralımız ise Futoshiki'nin Japonca'daki anlamı olan "Eşitsizlik" olacak.



💕 Atölye Yürütücüsü:

Süleyman Bahar

Oyun Teorisi

Oyun nedir, Nash dengesi nedir ve günlük hayatta kararlarımızı nasıl etkiler bunlar üzerinde tartışıp vaktimiz kalırsa bazı matematiksel oyunlara bakacağız.



💕 Atölye Yürütücüsü:

Ahmet Kaynarpınar

Matematikte Oyunla Yaratılan Kelebek Etkisi

Öğrencilerin matematik dersinde öğrendikleri kazanımlara bağlı kavram ve bilgileri pekiştirirken yaş grubunun fiziksel ihtiyaçlarını da göz önüne alarak sınıf dışına çıkıp oyunla öğrenmeyi desteklemek ve derse olan ilgilerini artırmak için tasarladığım drama etkinliklerinden beslenmiş oyun örneklerini paylaşmak istiyorum. Sonrasında ise katılımcılarla farklı sınıf seviyelerinde yapılmış etkinliklerden bahsetmeye ve diğer sınıflara da nasıl entegre edilebileceği hakkında konuşmaya dayalı bir atölye çalışması yapmayı hedefliyorum.

💕 Atölye Yürütücüsü:

Bilge Burçin Karaca

Çarpmaca Atölyesi

Zeka oyunlarının, matematikle birleşiminde müthiş etkisini görmek ve bu alana hizmet etmek çok güzel. Öğrencilerimizde kendiliğinden öğrenme oyunla mümkün. Oynayalım, öğrenelim...


💕 Atölye Yürütücüsü:

Mihriban Özgültekin

GeoGebra ile Bazı Üçgen Merkezlerinin İncelenmesi

Ücretsiz bir dinamik matematik yazılımı olan GeoGebra program yardımıyla Ağırlık Merkezi, İç Merkez, Diklik Merkezi, Çevrel Merkez gibi temel üçgen merkezlerini inşa etmeyi ve Euler doğrusu, dokuz nokta çemberi, Fermat noktası ve Napolyon noktası gibi görece yeni geometrik nesneleri sorgulama temelli bir yaklaşımla inceleyeceğiz.


💕 Atölye Yürütücüsü:

Ayhan Aksoy

Python Programlama Temelleri

Bu atölyede algoritmadan bahsedilip ve Python programlamaya giriş (bazı Python komutları, veri tipleri, karar yapıları ve döngüler) yapılıp temel algoritmalar üzerinde çalışılacaktır.


💕 Atölye Yürütücüsü:

İsmail Berkay Görel, Furkan Demir

Boncukların Dili

Abaküsün tarihsel serüvenine bakıp farklı ülkelerin geçmişten bugüne kullandıkları abaküsleri inceleyeceğiz. Atölyede her katılımcı kendi abaküsünü çizip diğer katılımcılarla paylaşacak ve beraber o abaküslerdeki sayıları bulmaya çalışacağız.

💕 Atölye Yürütücüsü:

Aybüke Zeynep Aydoğdu

Noktalardan Kesirlere

Notaların vuruşlarını öğrenip kesirlerle temsil edeceğiz. Ardından, bir parçanın eksik notalarının vuruşlarını temsil eden kesirleri bulacağız.

💕 Atölye Yürütücüsü:

Aleyna Akbaba

Topolojik Olarak Denk Ne Demek?

Süreklilik kavramının topolojide kullanım alanını tanıtacağız ve topolojik olarak denk nesneleri tanıyacağız.





💕 Atölye Yürütücüsü:

Murat Rüzgar Poyraz

Dijital Ders Mimarı

Ders tasarımından ödevlendirmeye, oradan ölçme ve değerlendirmeye öğretmenliğe yeni bir bakış açısıyla bakmaya çalışacağız. Web 2.0 araçlarının ders tasarımında aktif kullanımını örnekleriyle inceleyeceğiz.

💕 Atölye Yürütücüsü:

İbrahim Küçükparmak

Fractional Order Derivatives on Generalised Functions and Their Applications

In this presentation, initially, we will mention that Grünwall Letnikov, Riemann Liouville and Caputo Fabrizio fractional derivatives definitions. After that, we will use this definition on generalised functions. Also, after we apply this on generalised functions, we will use Matlab program to apply on physical modelling.


💕 Atölye Yürütücüsü:

Taylan Demir, Güney Erikçi

Matematik Her Yerde, Matematik Herkese

Matematiksel kareleri, doğada bulunan, mimari eserlerde bulunan matematikle ilgili bir atölye ve çalışma yapmak istiyorum. Kısacası, "Matematik Her Yerde" başlığı ile herkes için matematik ile matematik korkularının perdesini kaldırmak için bir atölyem olsun istiyorum.


💕 Atölye Yürütücüsü:

Sümeyye Sarı

Hanoi Tower for Lazy Ones

Hanoi kulelerini daha kolay ve hızlı şekilde çözmek için deliksiz yuvarlaklar kullanarak basamaklarımızı sayıp, kat üzerinden adım formülüne kolayca ulaşmayı hedefliyoruz.

💕 Atölye Yürütücüsü:

Tuğçe Çelik, Rana Usta

Fibonacci'den Phi Sayısına

Phi sayısının gizemli dünyasına yolculuk, Fibonacci dizisi ve altın oran, altın dikdörtgen nasıl çizilir, altın oran pergeli yapımı phi sayısının trigonometri ve geometrideki uygulamalarına birkaç örnek




💕 Atölye Yürütücüsü:

Nimet Genç Çelik

Modüler Aritmetik ve Uygulamaları

Modüler aritmetiğin bazı denklem çözümlerinde ve periyodik problemlerde kullanımı


💕 Atölye Yürütücüsü:

Kemalettin Yetişen

Çarpmaca

Bu atölyede katılımcılarımızla beraber akıl zeka oyunu oynayacağız.




💕 Atölye Yürütücüsü:

Eymen Keskin

Rakam Değiştir

Eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri olarak ifade edilen üst düzey düşünme becerilerine yönelik matematiksel yaklaşımlarının ele alınacağı atölye çalışmasında ulusal ve uluslararası yarışmalarından örnek sorular ve çözümlerine yer verilecektir. Birçok ünlü yarışmadan örnek sorular ve çözümlerin inceleneceği atölye çalışmasında üst düzey düşünme becerileri, ‘Yenilenmiş Bloom Taksonomisi’ kullanılarak değerlendirilecektir.

☑️ Herkes için uygun.

🕒 16 Şubat Cuma 18.30




💕 Atölye Yürütücüsü:

Kamile Korkmazer

Kağıt Sanatları

Özet???

☑️ Okul öncesi ve üstü için uygun.

🕒

💕 Atölye Yürütücüsü:

Eylül Tiri

YAYINLAR


Festival Sohbetleri

16 Şubat 21.30
Festival katılımcıları ile sohbet


17 Şubat 20.00
Atölye koordinatörleri ile sohbet

18 Şubat 20.00
Organizatör ekip ile sohbet


ETKİNLİKLER

Etkinlikler

17 Cumartesi 21.30
Oyun Gecesi

Az Kelime Çok İşlem

Uzun yıllar TRT ekranlarında yayımlanmış Bir Kelime Bir İşlem yarışmasından biz matematik severler için ODTÜ Matematik Topluluğu’nun gelenekselleştirdiği bir etkinliktir. Etkinliğin bir turu 1 kelime sorusu ve 3 işlem sorusundan oluşmaktadır. Kelime sorusunda katılımcılar sistem tarafından rastgele belirlenen 8 harfi ve 1 joker harfi kullanarak anlamlı en uzun kelimeyi bulmaya çalışır. İşlem sorularında program tarafından verilen 6 sayı ile dört işlem yardımıyla hedeflenen sayıya ulaşmaları katılımcılardan beklenir.

Satranç Problemleri (Kombinezon)

Kombinezon, taraflardan birine durum üstünlüğü, taş kazancı veya mat şeklinde bir avantaj sağlayan zorunlu hamleler dizisine denir. Katılımcılar, satranç problemlerinde bu tür konumları inceleyip çözümler bulmaya çalışılacak. Problem sorularını çözmek için katılımcıların satranç konusunda temel bilgileri bilmesi yeterlidir.

PROGRAM

PROGRAM