27-28-29 Aralık tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirilecek bu etkinliğe; konuşma, panel, atölyeler ve çeşitli aktivitelerle, matematik dolu üç gün geçirmek isteyen, yediden yetmişe herkes davetlidir.
Neler var?
☑️ 7-14 yaş
🕒27 Aralık Cuma 17.30-18.15
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Sevinç Üstün
Tablodaki aynı harfleri birbirleri ile eşleştirme yapmaya çalışırken bize verilen kurallar doğrultusunda ilerlememiz gerekmektedir. Tüm harfler kendi eş harfleri ile birleştiğinde tablodaki hiç bir nokta boş kalmamalı, hiç bir çizgi birbirini kesmemeli ve çizgiler hiç bir harfin üstünden geçmemelidir. Ayrıca çizdiğimiz çizgiler dikey veya yatay olmak zorundadır. Çapraz çizgi çizilemez.
☑️ 3. ve 4. sınıf
🕒28 Aralık Cumartesi 11.00
📍Da Vinci Çocuk Müzesi, Ankara
💕 Atölye Yürütücüsü: Aleynanur Akbaba
Dört renk problemi, renkli bir bulmaca gibi! Bu atölyede, harita üzerindeki her bölgeyi boyayacağız, ama bir kuralımız var: Komşu bölgeler asla aynı renkte olmamalı. Ama işin en ilginç kısmı şu: Sadece dört renkle haritayı tamamlamak mümkün! Hadi gelin, bu gizemi birlikte çözelim ve dört renkle neler yapabileceğimizi keşfedelim!
☑️ İlkokul, ortaokul, lise öğrencileri
🕒28 Aralık Cumartesi 13.30-14.30
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Gamze Gül
4×4 5×5 ya da daha farklı alana sahip bir tabloda ipucu olarak verilen rakamlardan yararlanarak her bir satır ,sütun ve zincir olarak adlandırılan çizgilerle birbirine bağlanmış olan bölgelerde eksik rakamı bularak ,sayı tekrarı yapmadan,kurallara uygun şekilde,diyagrama ilgili rakamları yerleştirmeye yönelik kağıt kalem ile oynanan akıl yürütme oyunudur.
☑️ 7-14 yaş
🕒29 Aralık Pazar 10.00-10.45
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Serkan Dansık
Klasik Sudoku'yu eminim ki bilmeyen ya da en azından duymayan yoktur. Bölgesel Sudoku da, Klasik Sudoku'dan türetilmiş oyunlardan birisidir. Aslında Klasik Sudoku'da da bölgeler var. (Mesela; 6*6 sudoku için her bir bölge 2*3 dikdörtgenler şeklinde oluyor.)
Bölgesel Sudoku'da ise bölgeler yine birbirine bağlı 6 hücreden oluşuyor fakat çoğunlukla düzensiz. İşte burada Klasik Sudoku'ya ilave olarak bazı farklı bakış açıları gerekiyor. Atölyemizde en basitinden başlayarak bu özellikleri paylaşacağız. Şimdiden katılımınız için teşekkür ederim.
☑️ Herkes
🕒29 Aralık Pazar 11.00-12.00
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Fatma Aybike Başar
Kare karalamaca, bulmaca alanının etrafındaki sayı İpuçları kullanılarak bir resim oluşturma amacına dayanan heyecan verici mantık bulmacasıdır. Çözüldüğünde farklı desenler ve figürler oluşur.
Tümdengelim yöntemiyle sanatı birleştiren Japon buluşu bu oyun; mantığın, sanatın ve eğlencenin en üst düzey karışımını sunmaktadır.
Her yaş grubundan insanın kolayca oynayabileceği kare karalamaca aynı zamanda İpuçları ve görseller sayesinde müfredata da entegre edilebilecek bir oyundur.
☑️ Herkes
🕒28 Aralık Cumartesi 11.00-12.00
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Murat Rüzgar Poyraz
Bu atölyede, bir şehrin metro hatlarının en verimli şekilde planlanmasını sağlayacak matematiksel yöntemleri keşfedeceğiz. Graf teorisi temelinde, minimum ağaç algoritmalarının nasıl çalıştığını öğrenecek ve bu tekniklerin gerçek dünyada altyapı planlamasına nasıl uygulandığını adım adım göreceğiz.
☑️ Ortaokul ve üstü
🕒29 Aralık Pazar 16.00-17.00
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: İklim Köroğlu
Atölye, matematiğin günlük hayattaki örnekleriyle başlayacak ve Hanoi Kuleleri oyununun tarihçesi ile kurallarının tanıtılmasıyla devam edecek. Öğrenciler oyunu oynayarak minimum hamle bulmaya çalışacak, ardından bu hamlelerin formülü tümevarım yöntemiyle kanıtlanacak. Atölye, matematiğin eğlenceli yönleri üzerine sohbet ve soru-cevap ile tamamlanacak.
☑️ Ortaokul ve lise
🕒27 Aralık Cuma 18.30-19.30
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Mehmet Okkalı
Klasik sudokun türevlerinden biridir. Her satırda, her sütunda ve
kalın çizgilerle belirlenmiş
her 2x3’lük bölgede 1’den
6’ya tüm rakamlar tam olarak birer kez yer alacak şekilde
diyagramı doldurun. Tüm ardışık komşuların arasında siyah nokta vardır.
☑️ 8-13 yaş
🕒28 Aralık Cumartesi 12.00
📍Da Vinci Çocuk Müzesi, Ankara
💕 Atölye Yürütücüsü: Oktay Ön
Matematik oyunları atölyesinde, farklı strateji oyunları ve akıl oyunlarıyla problem çözme becerisinin adımları ve problemleri çözmenin bir yöntemi olarak matematiksel düşünmenin önemini inceleyeceğiz. Matematiğin sihirli gösterimleri ve çeşitli oyunlar yardımıyla, matematiğin sadece bir ders olmadığı, "evreni anlamayı sağlayan bir dil" olduğu, hata yapmanın çözümün bir parçası olduğu, sadece matematikte değil tüm yaşamda matematiksel düşünmenin problem çözmenin önemli bir parçası olduğu oyunlarla ispat edip deneyimleyeceğiz.
☑️ Ortaokul öğrencileri
🕒28 Aralık Cumartesi 16.00-17.00
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Sevgi Kılıç
Kare şeklindeki oyun alanımızın içinde eşit aralıklarda noktalar var.
Küçük kareler oluşturabilecek 4 noktanın içinde 0,1,2 ve 3 rakamlarından biri var. Tüm noktaların içinde rakam olması zorunlu değil.
2 noktayı birleştiren doğru parçalarına “çit” diyoruz.
Her bir rakam kendi çevresinden kaç çit parçası geçeceğini belirtiyor.
Amacımız; verilen rakamların görevlerini yapmarını sağlayarak oyun alanı içinde tek bir kapalı alan oluşturmak.
☑️ İlkokul, ortaokul, lise öğrencileri
🕒29 Aralık Pazar 12.15-13.15
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Esma Balkanlıoğlu
Oyun Hakkında:Klasik bulmacalardan farklı olarak ;yanlışlardan ve ipuçlarindan yola çıkıp ; aranan sayı bulmaya çalışılır."-"işareti aranan sayıya ait dogru bir rakamın yanlış yerde olduğunu gösterir."+"işareti, aranan sayıya ait doğru rakamın doğru yerde olduğunu gösterir.Aranan sayıda rakamlar birbirinden farklı olmalıdır.
☑️ Lise ve lisans öğrencileri
🕒27 Aralık Cuma 17.30-18.15
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Çağla Gençtürk
Bu atölyede kağıt katlama yöntemi ile sorgulamalar yaparak matematik kurallarını ispatlayacağız. Yaratıcılık becerilerini geliştirerek eğlenceli şekilde kalıcı öğrenmelerin gerçekleşeceği atölyede geometrik şekillerin özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz
☑️ Lise ve üstü öğrencileri
🕒29 Aralık Pazar 13.30-14.30
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Fatma Sude Geyik
Deli Baytar isimli bir veterinerin hayvanları birbirine dönüştürebilen makineleri üzerinden birtakım soyut cebir kavramlarını konuşacağız. Farklı deli baytar senaryolarını nasıl matematiksel olarak ifade edebileceğimizi göreceğiz.
☑️
🕒29 Aralık Pazar 18.30-19.30
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Burak Arıkan
Ortaokul ve Lise matematiğinde denklemlerin grafiğe dökümü her öğrenci için öğrenilmesi güç bir süreç olmuştur. Yapay zekanın gelişmesi ile birlikte cebimizdeki akıllı asistan artık her an her yerde sorularımıza yanıt bulabilmekte. Geogebra başta olmak üzere gelişen matematik uygulamaları ise ögrenme sürecinde matematiğin görselleştirilmesi açısından önemli bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu atölyemizde yapay zeka ve geogebranın matematik öğrenim sürecini nasıl kolaylaştıracağını beraber öğreneceğiz.
☑️ 9. sınıf ve üstü için uygun.
🕒 28 Aralık Cumartesi 17.15-18.15
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Kerime Aktaş
Dört Renk Teorimi matematikçilerin en çok uğraştığı teoremlerden biridir. Teorem basit aslında, bir haritayı birbirine komşu tüm ülkelerden renkleri farklı olacak şekilde boyayabilmek için dört renk yeterli olacaktır.
Farklı Komşular oyununda çözmek kolay olsun diye renkler yerine rakamlar kullanılıyor 1' den 4' e rakamlardan istediğimiz kadar kullanabiliyoruz, Kuralımız komşu bölgelerde, çapraz komşularda dahil aynı rakam olmaması
☑️ Ortaokul öğrencileri
🕒28 Aralık Cumartesi 13.15
📍Da Vinci Çocuk Müzesi, Ankara
💕 Atölye Yürütücüsü: Zehra Kozan
Üçgenler, sadece geometrinin temel taşlarından biri değil, aynı zamanda matematiğin doğayla nasıl iç içe geçtiğini gösteren büyüleyici şekillerdir. Peki, bir üçgenin oluşması için hangi koşulların gerektiğini hiç merak ettiniz mi? Neden bazı kenar uzunluklarıyla üçgen oluşturulabilirken bazılarıyla oluşturulamaz?
Bu soruların cevaplarını birlikte keşfetmek ve üçgenlerin sırlarını çözmek için düzenlediğimiz atölyemize katılın. Matematiğin gizemli dünyasında bir yolculuğa çıkmaya ve üçgenlerin özel kurallarını anlamaya hazır mısınız?
☑️ Lise ve lisans öğrencileri
🕒29 Aralık Pazar 11.00-12.00
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Ayşe Berkman
Düzlem üzerinde kenarları kesiştirmeden çizilemeyen bazı graflar Möbius şeridi veya torus üzerinde çizilebilmektedir. Ayrıca düzlem üzerindeki haritaları boyamak için 4 renk yeterliyken, Möbius şeridinde 6 renk ve torusta 7 renk gerektiren haritalar vardır. Atölyede bu tip grafları ve haritaları çizmeye çalışacağız.
☑️ İlkokul, ortaokul, lise öğrencileri
🕒28 Aralık Cumartesi 18.30-19.30
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Zeynep Filik
Diyagram içerisine yerleştirilmesi gereken rakamlar her satır ve sütunda birer kez kullanılmaktadır. Diyagram içerisinde kalın çizgilerle gösterilen bölgelerin köşesinde yer alan sayılar, orada yer alan matematiksel işlem ve bölgedeki rakamlarla ulaşılacak sayıyı gösterecek şekilde yerleştirilir.Bu yerleştirmelerde bölge içerisinde rakam tekrarı olabilmektedir.
☑️ Herkes
🕒28 Aralık Cumartesi 18.30-19.30
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Ece Güler
Bu atölyede; Sihirli Kareler’in ilgi çekici ve eğlenceli dünyasında gezinecek, Lo Shu Karesi, Dürer ve Franklin’in Kareleri, Kare Kareler, Egzotik Sihirli Kareler ve son olarak Ramanujan’ın Sihirli Karesi’ni inceleyeceğiz.
☑️ Herkes
🕒27 Aralık Cuma 16.00-17.00
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Ezgi Kantarcı Oğuz
Kareli kağıda örgüler çiziyoruz. Hangi kurallar güzel örgü desenleri verir? Simetri grupları ve örgü gruplarının konuyla bağı nedir? Kendi tasarımlarımızı yapacağımız bu atölye için katılımcıların kareli kağıt ve renkli kalem bulundurmasını tavsiye ediyoruz.
☑️ İlkokul ve üstü öğrencileri
🕒 29 Aralık Pazar 17.15-18.15
📍Çevrim İçi
💕 Atölye Yürütücüsü: Arda Ekrem Çakır
X
Festival Sohbetleri
PROGRAM
Çevrim İçi Matematik Festivali, matematiği her yaştan ve Türkiye’nin dört bir yanından kişiler için erişilebilir, keyifli hale getirmeyi, matematik tutkusunu paylaşmayı ve yaymayı amaçlayan; matematikseverlerin bir araya gelerek oluşturduğu dinamik bir ekip ve paydaşlar tarafından düzenlenen bir etkinliktir. Ayrıca Matematik Festivali, atölyelerden interaktif oyunlara kadar çeşitli içerikleriyle matematik öğreniminin hazır bilgiyi tüketmek olmadığını göstermeyi, katılımcıya yeni soru işaretleri ve bakış açıları kazandırmayı hedeflemektedir.